Onko Äänekoskella vallalla 11P-oireyhtymä – ja mitä voimme tehdä toisin?
Keskustelu julkisista palveluista keskittyy usein rahaan ja resursseihin. Onko työntekijöitä tarpeeksi, riittävätkö eurot? Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, mutta joskus suurin este toimiville palveluille onkin syvemmällä – toimintakulttuurissa.
Tampereen yliopiston dosentti Sirpa Syvänen kuvaa väitöskirjassaan Organisatorinen tehottomuus ja sen dynamiikka julkisissa työyhteisöissä (2004) ilmiötä nimeltä 11P-oireyhtymä. Siinä tehottomuus kumpuaa erityisesti puuttumattomuudesta – kun ristiriitoihin, epäasialliseen käytökseen, heikkoon työpanokseen tai palvelujen laatuongelmiin ei reagoida. Tämän rinnalla esiintyvät muun muassa palautteettomuus, piittaamattomuus, päättämättömyys ja paneutumattomuus.
Nämä ongelmat eivät koske vain yksittäisiä työyhteisöjä, vaan voivat heijastua myös poliittiseen ja operatiiviseen johtamiseen. Kun päätöksenteko on epäselvää tai epäkohdista vaietaan, syntyy kulttuuri, jossa kehitys pysähtyy ja palvelujen laatu kärsii – vaikka kuinka yritetään paikata rahalla.
Äänekoskella meidän on hyvä kysyä: onko meillä merkkejä 11P-oireyhtymästä? Uskalletaanko puuttua? Tunnistetaanko ongelmat vai lakaistaanko ne maton alle? Miten varmistamme, että sekä työntekijöiden ääni että myös asukkaiden kokemus otetaan tosissaan?
Ratkaisut löytyvät rohkeasta ja avoimesta johtamisesta. Tarvitsemme toimintakulttuuria, jossa ei pelätä palautetta ja jossa ongelmiin puututaan viivyttelemättä. Tarvitsemme myös politiikkaa, jossa päätöksiä uskalletaan tehdä yhteistyössä, ei valtapelinä.
Ja ennen kaikkea: meidän pitää nähdä, että hyvinvoiva työntekijä on paras tae vaikuttaville palveluille. Työhyvinvointi, toimivat rakenteet ja selkeä johtaminen eivät ole kuluja, vaan investointeja.
Meillä Äänekoskella on kaikki edellytykset kehittää palveluitamme kestävällä tavalla, kunhan katsomme rehellisesti myös kipupisteisiin. 11P-oireyhtymä ei ole kohtalo, vaan kutsu korjata suunta.