Pohjoinen Keski-Suomi SOTE-palveluiden kehittämisalueeksi
Pohjoinen Keski-Suomi on alue, jossa yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on merkittävästi korkeampi kuin muualla Keski-Suomessa. Äänekoskella yli 65 vuotiaiden osuus on 30% ja muissa alueen kunnissa 35-39%. Keski-Suomessa on yli 65 vuotiaiden osuus 27% ja koko Suomessa 25%.
Yhteinen ikärakenne mahdollistaa tarkkojen ja kohdennettujen palvelutarve-ennusteiden laatimisen.
Kuntien aktiivinen rooli tässä on ratkaiseva. On tärkeää, että palveluiden vastuu ei siirry yksinomaan hyvinvointialueille, vaan että kunnat sitoutuvat aktiivisesti kehittämään ja olemaan mukana tarjoamassa palveluita yhdessä esimerkiksi järjestöjen kanssa. Paikallinen sitoutuminen varmistaa, että palvelut vastaavat asukkaiden tarpeita ja että ne ovat helposti saavutettavissa.
Pohjoisen Keski-Suomen erityinen ikärakenne vaatii strategista suunnittelua ja innovatiivista ajattelua. Tekoälyn ja digitalisaation hyödyntäminen SOTE-palveluiden kehittämisessä ei ainoastaan paranna palveluiden laatua, vaan myös tekee niistä kustannustehokkaampia.
Lisäksi on tärkeää huomioida, että EU:n rahoitusmahdollisuudet on kartoitettava, onko niistä mahdollisuuksia saada arvokasta tukea alueen kehittämiselle. EU:n varat voisi esimerkiksi auttaa rahoittamaan innovatiivisia hankkeita, jotka keskittyvät ikääntyvän väestön tarpeisiin, digitalisaation edistämiseen ja palveluiden parantamiseen.
Tähän tarvitaan kuitenkin yhteistyötä kuntien kanssa. Näin voimme hyödyntää näitä rahoitusmahdollisuuksia ja luoda Pohjoisesta Keski-Suomesta esimerkillisen alueen, jossa jokainen asukas saa tarvitsemansa hoidon ja tuen. Nyt on aika toimia!