Ikäihmiset on huomioitava palveluita uudistettaessa
Eläkeliiton Äänekosken yhdistyksen syyskokous on huolissaan ikäihmisiin kohdistuvista heikennyksistä mm. asumistukiin, Kelan lääketukiin ja arvonlisäveron korotukseen. Nämä kaikki vaikuttavat eläkeläisten elämisen laatuun ja talouteen ja siten ikäihmisten palveluihin. Syyskokousta huolettaa myös Konginkankaan ja Sumiaisten taajamien palvelutaloihin kohdistuvat päätökset. Sekä Konginkankaan palvelutalolla, että Sumiaiskodilla on ollut tärkeä rooli ko. alueen ikäihmisten palveluissa. Tilat kummassakin yksikössä ovat toimivat ja niissä on osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö, joka myös tuntee alueen asukkaat ja asukkaiden omaiset.
Ikääntyneiden yli 75-vuotiaiden asukkaiden määrä kasvaa vuosittain ja tilastoennusteen mukaan Keski-Suomen alueella kasvu on noin tuhat henkeä vuodessa. Olemme monien elämänalueitten aktiivinen vapaaehtoisyhteisö ja resurssi. Tuotamme hyvinvointia, jos sitä tarvitsemmekin!
Sote-uudistus tehtiin, jotta hajanainen ja osin päällekkäinen, mutta myös aukkoja sisältävä palveluverkko kootaan yhteen ja saadaan hyötyjä sen laajemmista hartioista ja toimintojen palveluketjujen paremmasta suunnittelusta ja koordinoinnista. Tavoitteena oli vahvistaa palvelujen tasapuolista saatavuutta – ei heikentää.
Eläkeliiton Äänekosken yhdistyksen mielestä ei ole hyväksyttävää, että sopeuttaminen ja karsinta aloitetaan ikäihmisten palveluista tai siirretään palvelut toisaalle monien ihmisten ulottumattomiin.
Nyt on ensiarvoisen tärkeää kaikkien tahojen vedota valtiovaltaan, että hyvinvointialueille annettaisiin työrauha valmistella tarvittavat uudistukset palvelemaan asukkaista. Toiminnan karsinta tulisi tehdä tehdä perusteltujen kokonaisarvioiden pohjalta turvaamaan palvelujen tasa-arvoinen saatavuus.
Keski-Suomen hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelma tulee vaikuttamaan erityisen huolestuttavasti ikääntyneiden ihmisten asemaan. Sopeuttaminen kohdentuu etenkin ikääntyneiden ja vammaisten palveluihin yli 28 miljoonalla. Tässä leikkautuvat koti- ja asumispalvelut ja kotihoidon sijaismäärärahat. Tässä Ikääntyneiden yli 75-vuotiaiden asukkaiden määrä kasvaa vuosittain ja tilastoennusteen mukaan Keski-Suomen alueella kasvu on noin tuhat henkeä vuodessa. Tässä tiukentuvat omaishoidontuen määrärahat. Samalla pienten eläkkeiden varassa elävien terveys ja turvallisuus vaarantuu, kun asiakasmaksuja ja vuokria korotetaan. Rikkana rokassa ovat maan hallituksen leikkaukset asumistukiin. Seniorit lähettävät huolestuneet terveiset valtiovallalle ja hyvinvointialueelle. Toimenpiteet ovat kohtuuttomia ikäihmisten näkökulmasta.
Perusterveydenhuollon perusteista on pidettävä kiinni. Onnistunut omaishoito, kotipalvelut, päiväkeskukset, perhehoito ja palveluasuminen vähentävät sairaalapalveluiden tarvetta. Omaishoito auttaa kotihoitoa selviämään tehtävästään. Hyvin toteutettu kotihoito vähentää tarvetta palveluasumiseen siirtymisessä. Ne tulee saada riittävälle tasolle, että hyvinvointiuudistus onnistuu.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä järjestöillä, kuten aktiivisilla eläkejärjestöillä on keskeinen asema. Kolmannen sektorin voimavarat on erityisen tärkeä ottaa hyötykäyttöön auttamaan hyvinvointiuudistus maaliin ja ikäihmisten palvelut kelvolliselle tasolle.
Leila Lindell
puheenjohtaja
Eläkeliiton Äänekosken yhdistys ry