Hyviä toimintamalleja ja tiloja ei talouden näkökulmasta ole järkevä lakkauttaa.

Esitin aluevaltuuston kokouksessa 11.6.2024, että palveluverkko päätökseen tehdään muutos Sumiaiskodin, Konginkankaan  palvelutalon (Tupa 1, Tupa2 ja Helmi) ja Konneveden palvelutalojen osalta.

Sumiaiskodin osalta
Hyvinvointialueen perustelut lakkautukselle, että se liian pieni ja kustannukset korkeat verrattuna yksityisen tuottamiin palveluihin. Kyseisen yksikön toimintaa kannattaisi mieluummin kehittää Sumaiskodilla kuin ajaa sen toiminta alas. Ko rakennuksiin voitaisiin lisätä paikkamäärää ja tämä yhdessä kehittämisen kanssa toisi pitkällä aikajänteellä kustannussäästöjen optimointia.
Rakennuksen kunto on hyvä. Synergiahyöty on mahdollista saavuttaa samassa piirissä olevan yhteisöllisen asumisen kanssa, josta on myös mahdollista ottaa lisäpaikkoja tehostettuun palveluasumiseen. Sumiaiskoti on kodikas yksikkö, jossa osaava ja pidetty henkilökunta. Siellä toimitaan kuntouttavalla työotteella. Julkiset liikenneyhteydet ovat lähes olemattomat, mikä olisi hyvä huomioida taksiliikenteen mahdollistamisen kehittämisenä.
Sumiaiskodin säilyminen toisi pitkällä aikajänteellä kuljetuskustannuksiin säästöjä.

Vanhusten päivätoiminnan kehittäminen Sumiaiskodin yhteyteen olisi suositeltavaa, koska toiminta mahtuisi. Voisi olla myös digipalveluiden tukipalvelupiste, esimerkiksi yhteys lääkäriin sitä kautta.

Konginkankaan palvelutalon osalta perusteena olevan kuntoarvion luotettavuus  ei pidä käyttäjien mielestä paikkaansa.
Yksikkö on riittävän suuri. Asiakkaiden, omaisten ja henkilökunnan mukaan yksikkö on tarpeellinen ja toiminnallinen. Remontti on tehty n.6 v sitten asiakkaiden huoneisiin. Yksikössä on kuntouttavq työote on vahvasti arjessa mukana.

Konginkankaalla yksikön tiloja vapautui muuhun toimintaan keittiön poistumisen myötä. Näihin tiloihin voisi sijoittaa seniorineuvolatoimintaa, kuntouttavaa päivätoimintaa, apteekkia, digipalveluiden tukipiste. Kotipalvelun tukikohta, esimerkiksi hygieniapalveluille, jotka siirretty tk:n tiloihin aiemmin (saunomispalvelut suosittuja). Konginkankaalla otettu hyvin huomioon myös omaiset. Konginkankaalla käy yhteistyötahoja ja vapaaehtoisia ulkoiluttajia, tämä on arvokasta.

Samat perusteet on syytä huomioida myös Konneveden palvelutalon osalta. Rakennuksen kuntoarvio on tehty hyvin pinnallisesti. Kyseessä yksikkö on tosiasiassa ei ole “kaksi pientä” vaan yksi iso. Kotipihlajassa on 17 pitkäaikaispaikkaa ja 8 lyhytaikaisen hoidon paikkaa (mm. omaishoidon vapaat). Koskikarassa on 13 pitkäaikaispaikkaa. Esityksessä 8 lyhytaikaisen hoidon paikkaa on jätetty kokonaan huomiotta, mikä vääristää kustannusten laskemista. Paikkoja on siis todellisuudessa 38. Aikaisemmin yksiköitä käsiteltiinkin yhtenä yksikkönä myös henkilöstön osalta. Nykyisinkin tulot ja menot kirjautuvat samalle kustannuspaikalle.

Kotipihalaja ja Koskikara toimivat samassa rakennuksessa vierekkäin, joten ne voisi hyvin pienellä remontilla eli seinän kaatamisella yhdistää yhdeksi 38-paikkaiseksi yksiköksi. Tilat ovat kunnossa ja toimivat. Uudempi osa on rakennettu noin 10 vuotta sitten ja vanhempi puoli remontoitu nykytarpeita vastaaviksi. Kiinteistössä on muutenkin hyväkuntoisia tiloja, mm. kuntoutusyksikkö ja kuntoutusallas fysioterapian ja muun monipuolisen kuntouttavan ja ennaltaehkäisevän toiminnan järjestämiseen kaikenikäisille.

Lakkautettaviksi esitetyt Konginkankaan, Sumiaisten ja Konneveden palvelutalot ovat olleet maksimaalisesti käytössä ja etäisyys Jyväskylään ja Muurameen on pitkä. Inhimillisyyden nimessä on tarpeen pitää talot auki, kunnes todellinen kustannusvaikutus ja vastaava määrä paikkoja on rakennettu korvaamaan niitä Ääneseudulle. Hyviä toimintamalleja ja tiloja ei talouden näkökulmasta ole järkevä lakkauttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *