Istuta puu – tee ilmastoteko!

Istuta puu – tee ilmastoteko!

Puiden istuttaminen on paras yksittäinen tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan, näin osoittaa tutkimus.  Hiilinielut, jollaisena metsä voi tehokkaasti toimia, varastoivat hiiltä. Hiilen vapautuessa ilmakehään sen luonnollinen kiertokulku jakaa hiilen ilmakehän, merien sekä kasvipeitteen kanssa. Kun istutamme puun, vaikutamme hiilinielujen lisääntymiseen. Näin meistä jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Euroopan Unionissa katseet ovat kääntyneet Suomeen, Euroopan metsäisimpään maahan, jossa sijaitsee yli puolet Euroopan rauhoitetuista metsistä. Ilmassa leijuu halu velvoittaa Suomi rauhoittamaan lisää metsää tuntematta Suomen elinkeinorakennetta, jossa metsällä on keskeinen tehtävä. Monien maiden edustajien on ollut hyvin vaikeaa ymmärtää sitä, että puun määrän sekä hiilinielujen ja -varastojen kartuttaminen eivät ole keskenään ristiriidassa silloin, kun metsää käytetään vastuullisesti ja sitä uudistetaan, kuten Suomessa on aina tehty. Tuloksena suomalaisiin metsiin on kasvanut enemmän puuta kuin koskaan aiemmin.

EU-komissio julkaisi 6.2.2024 ilmastotavoitteen vuodelle 2040. Sen yhteydessä julkaistiin myös avaus siitä, miten siirryttäisiin kokonaisvaltaiseen hiilen kiertojen hallintaan. Olisikin hienoa, jos myös ne maat, jotka ovat historiassaan jättäneet metsänsä uudistamatta, asettaisivat tavoitteekseen pinta-alojensa viherryttämisen ja puiden istuttamisen. Se olisi todellinen eurooppalainen ilmastoteko!

Komission linjaukset tulevat ohjaamaan päätöksentekoa EU:ssa tulevina vuosina. Kesän 2024 eurovaalivalintojen jälkeen komissiolta on tulossa nykyisen ilmasto- ja energialainsäädännön päivityksiä, sekä kokonaan uusia avauksia. Suomesta valittavien parlamentin edustajien tulee ajaa yhteisenä rintamana mahdollisimman selkeää ja hiilen kiertoa mahdollistavaa lainsäädäntöä EU:ssa. Tästä syytä Euroopan parlamenttiin tarvitaan Elsi Kataisen kaltainen kokenut parlamentaarikko, joka on osoittautunut taitavaksi  puolustamaan suomalaisten metsäomistajien oikeuksia hoitaa ja käyttää metsävarojaan kestävästi. Tavalla, jossa otetaan huomioon myös metsien taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat ympäristönäkökulman rinnalla. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan varapuheenjohtajana hänellä on ollut useita metsiin liittyviä neuvotteluvastuita.

Keskustanaisten Keski-Suomen piiri haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siksi haastamme kaikkia suomalaisia tekemään ilmastoteko ja istuttamaan puu. Tämä tehokas ympäristöteko saisi levitä niin Suomessa kuin Euroopassa.

 

Leila Lindell

varapuheenjohtaja

Keskustanaisten Keski-Suomen piiri ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *