Otimme  Keskustan Äänekosken paikallisyhdistyksen syyskokouksessa 25.10  kantaa Äänekosken kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelmiin sekä tulevien vuosien talousarvioihin.

 

Keskusta Äänekosken paikallisyhdistys ei ole koulutoimen säästöjen kannalla esitetyssä laajuudessa, koska ne tulisivat lisäämään lasten ja nuorten oireilua. Meillä on vastuu huolehtia lasten ja nuorten tulevaisuudesta.

Koulutoimessa ryhmäkokojen kasvu ja ohjaaja resurssien pieneminen kirpaisee eniten alakoulun puolella. Kun huomioidaan nykyisten ryhmäkoot ja niissä jo havaitut vaikeudet ryhmäkokojen kasvattamiseen ei tule ryhtyä esitetyssä laajuudessa. Ainoastaan linjaus siitä, että oppilasmäärä voi tilapäisesti nousta ryhmässä isommaksi olisi hyväksyttävissä. Tähän tarvittava taloudellinen resurssi saataisiin korottamalla veroprosenttia 0,5%:lla vuodelle 2024. Tämän vaikutus keskimääräisiin n. 2 500 euron kuukausituloilla olisi n 70 – 80 e/vuosi.

Perälaudaksi Keskustan Äänekosken paikallisyhdistyksen syyskokous nostaa vaihtoehdon toteuttaa kaupungin henkilöstön kohdennetut lomautukset pois lukien varhaiskasvatus ja opetustoimi.

Tehtävien taloussopeutusten tueksi ja pitkäjänteisen taloudenpidon turvaamiseksi yhdistys vaatii päätöksenteon vakauttamisohjelman. Siihen tarvitaan valtakunnallinen vertailutieto vastaavien kuntien taloudesta hyvinvointialueiden toteutuksen jälkeen.

Toiseksi tarvitaan pitkän aikavälin taloussuunnitelmaa 2030-luvulle saakka, peilaten valtakunnallisiin trendeihin ja asukasmäärän vähenemiseen.

Kolmanneksi tarvitaan ulkopuolisen tahon arvio kaupungin johtamisjärjestelmästä ja organisaatiorakenteesta todellisen ja faktapohjaisen tilannekuvan saamiseksi organisaation toimivuudesta, kustannustehokkuudesta sekä tuloksellisuudesta. Tämä liittyy olennaisesti Sote-muutoksen myötä tulleeseen tarpeeseen tarkastella resursseja uudessa tilanteessa.

 

Keskustan Äänekosken paikallisyhdistys ry

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *