Voiko Kela-taksiin luottaa

Eläkeliiton Äänekosken yhdistys kantaa suurta huolta taksipalveluiden saatavuudesta sekä etenkin Kela- taksien osalta aikataulujen pitävyydestä.

 

Vuoden 2018 taksilain lakiuudistuksen yhteydessä taksien asemapaikkavelvoite poistui. Taksit saavat nykyisin päivystää missä haluavat ja ikävä kyllä osa yrittäjistä valkkaa ajojaan. Lyhyille keikoille ei lähdetä. Myös taksin saatavuus tiettyyn aikaan on muuttunut epävarmaksi ja asiakas joutuu pahimmassa tapauksessa neuvottelemaan jopa siitä, minä päivänä kyyti tulee ja tuleeko se lainkaan

 

 

Suurin syy taksitoiminnan toimimattomuuteen on Kelalta vaadittu palvelun tarjoajan kilpailutus. Vuodesta 2018 kyytejä ovat saaneet ajaa vain kilpailutuksen voittaneet yritykset.

 

Kilpailutus on vähentänyt halukkaiden taksiyrittäjien määrää kyytien tuottamien alhaisten tuottojen vuoksi. Samalla muutos on hidastanut toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä, toiminnan keskeytyessä kilpailutusperiodiin parin vuoden välein.

 

Ongelmaksi on myös muodostunut Kela taksin saatavuus ja aikataulujen pitävyys. Jos tilaat kela taksin tietylle ajalle et voi lainkaan olla varma, että taksi tulee ajallaan. Liian paljon on tullut tilanteita jossa ikäihmisen ei ole päässyt tutkimuksiin ja lääkäriin ajallaan, koska kyyti myöhästyy tai ei tule lainkaan. Epäkohta huutaa ikääntyvän väestön näkökulmasta korjaamista.

 

Kilpailutus ei ole  paras ratkaisu varmaan Kela:n  kannalta. Kela onkin esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle siirtymistä rekisteröintimenettelyyn, jossa kuljettajille maksettavat korvaukset määritettäisiin valtioneuvoston asetuksella. Tällöin hinta ei painuisi kilpailutuksen johdosta liian alhaiseksi ja kuljetukset voisivat kiinnostaa taksiyrittäjiä aidosti.

 

Eläkeliiton Äänekosken yhdistys kantaa suurta huolta nykytilanteesta ja esittää, että ongelma nostetaan julkisuudessa vahvasti esille ja tehdään lakiin ja kilpailutukseen korjaukset pöydissä joissa siitä voidaan päättää. Jos tilanne ei korjaannu, luotto Kela- takseihin on vähäinen ja ikäihmiset ovat heitteillä.

 

 

Leila Lindell

puheenjohtaja

Eläkeliiton Äänekosken yhdistys ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *