Metsänomistajan asiakasmaksu menee metsään.

Viime vuonna astui voimaan uusi asiakasmaksulaki, joka yhtenäistää hoivamaksuja. Tästä huolimatta ikäihmisille syntyy ikävä loukku nykylainsäädännön ja asiakasmaksulain epäkohtien myötä.

 

Loukku syntyy metsäomistuksista. Hoivamaksua tai asumistukea laskettaessa ei oteta huomioon sitä, onko metsänomistuksesta oikeasti syntynyt ikäihmiselle tuloa. Maksua määrättäessä käytetään verohallinnon vuosittain eri kuntien alueelle vahvistamaa metsän keskimääräistä vuotuista tuottoa. Tässä laskennallisessa tuotossa on aikamoisia vaihteluita Sodankylän 11,37 eurosta Kärkölän 189,92 euroa hehtaarilta.

 

Tällöin syntyy laskennallisia lisätuloja nostamaan hoivamaksua. Esimerkiksi taimikon omistamisesta syntyykin laskennallista tuloa, joka nostaa hoivamaksua. Epäkohta on jäänyt ilmeisesti muinaisesta metsäverotuksesta, jolloin metsänomistajia verotettiin pinta-alan mukaan.

 

Metsäomaisuus taas puolestaan saadaan, kun metsätalouden tulo kerrotaan 10:llä Kelan tietojen mukaan.

 

Tämän lisäksi hoivamaksuihin ja eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttavat muut omaisuustulot.

 

Kysyä voi onko tämä epäkohta lainsäädännössä oikein. Rangaistaanko ikäihmisiä metsäomistuksesta? Yhtiöiden osakkeita omistavien ei tarvitse kärsiä vastaavanlaisesta loukusta. Vaikutus asiakasmaksuun tulee vasta silloin kun osakkeenomistaja saa osinko- tai korkotuloa.

 

Lainsäädännön epäkohta on tiedossa ja siksi olisikin tärkeää, että siihen tehdään korjaus

 

Leila Lindell

maakuntaneuvos

Keskustan piirihallituksen jäsen

 

Satu Koskinen

Keskustan Keski-Suomen piirin vpj.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *