Lähipalvelut pitää saada kohtuullisten etäisyyksien päästä

Äänekosken Keskustan vahva tahtotila on turvata lähipalvelut. Alueemme asukkailla on oikeus saada esim. lasten päivähoitopalvelut, koulutus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut läheltä. On tärkeää, että jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema sekä vanhusten hoidon ja palveluasumisen yksikkö. Niiden palvelut voivat kuitenkin olla erilaisia riippuen alueiden ihmisten tarpeista.

Tulevaisuus on tuomassa mukanaan isoja muutoksia, kun Sote siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Tässä yhteydessä lähipalveluiden saavutettavuus tulee olemaan vahvasti tarkastelussa siltä osin mihin ratkaisuihin päädytään niin kunnissa kuin hyvinvointialueella.

Lähipalvelut ovat hyvinvointialueen järjestämiä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja, sekä yhtäläisesti myös tarvittavilta osin yksityisen sektorin tuottamia palveluja, mutta myös kuntien vastuulle jääviä kaupungin järjestämiä mm. sivistys-, päivähoito- ja liikuntapalveluita.  Näiden kaikkien asema lähipalveluina on tärkeää pitää vahvasti perusteltuna, kun halutaan että elämä kodin lähellä korostuu.

Ilmiöllä tulee olemaan vaikutuksia myös kuntien ja hyvinvointialueen päätöksiin ja trendeihin. Keskusta ei kannata rajua keskittämisen vimmaa. Lähellä ihmistä olevien palvelujen tai asumisen on oltava mieluummin ihmisen kokoista, kohtuullista.

Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen on kommentoinut hyvin ”Sanotaan, että koko Suomen pitävät lämpimänä Suomen Keskusta ja Golfvirta, niin suomalaisten suurkaupunkien ja maakuntakeskusten lähipalvelut tulee mullistamaan Keskusta ja etätyökulttuuri, molemmat monipaikkaisuuden kulmakiviä.”

Ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyön tulee olla saumatonta ja sujuvaa. Nykyinen palo- ja pelastusasemien verkosto säilytetään, jossa sopimuspalokuntien toiminta turvataan.

Oppilashuollon palvelut ovat koululla, toimien tiiviissä yhteistyössä koulun kanssa. Perheiden palvelut kootaan perhekeskuksiin ja ne toimivat yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa.

Nykyisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen lisäksi käyttöön on otettava monipuolisesti uutta teknologiaa sekä lähellä olevia liikkuvia palveluja ja kotipalveluja. Esimerkkinä perheiden ja ikääntyneiden kotipalvelut.

Hienoa, että Keskustan eduskuntavaaliehdokas Jari Halttunen pitää näitä asioita erittäin tärkeinä myös valtakunnan päätöksentekoon. Tarvitsemme eduskuntaan kansaa edustamaan henkilön, joka tuntee alueen asukkaiden tarpeet ja huomioi lähipalveluiden tarpeellisuuden. Tehdään yhdessä töitä, että saamme Jarin eduskuntaan. Tehdään Jari ilmiöstä totta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *