Keski-Suomen elinvoimasta on huolehdittava uudistuksessa

Aluehallinto ja -valtuusto tuo maakunnallemme käyttöön lisävoiman. Oikein hyödynnettynä tällä voimalla pystymme määrittelemään keskisuomalaisille parhaiten sopivat, kattavat ja laadukkaat terveys- ja sosiaalipalvelut, kouluterveydenhuollon, perhepalvelut, ikäihmisten hoivan ja pelastustoimen.

 

Lähtökohtana on kuitenkin oltava lähipalveluiden säilyttäminen ja kehittäminen ja soveltuvissa osin uuden teknologian ja palvelumuotojen hyödyntäminen sekä käyttöönotto. Tällöin saumaton yhteistyö nykyisten alueen eri toimijoiden välillä on myös välttämätöntä. Tavoitteena tulee olla varmistaa jokaiselle huolenpito ja arjen turva. Se, että pääsemme ripeästi hoitoon, on edullisempaa sekä ihmiselle itselleen, että koko yhteiskunnalle.

 

Aluehallinto on kuitenkin myös maakunnan elinvoimaan vaikuttava asia, sillä Sote-palveluihin liittyy myös iso taloudellinen mahdollisuus. Uudistus luo Sote liiketoimintaan mahdollisuuksia ja on varmasti myös vetovoimallemme eduksi.  Jotta tähän päästään on sektorien välistä yhteistyötä lisättävä kaikissa muodoissa.

 

Keski-Suomen maakunnan strategian punainen lanka on kokonaiskestävyys ja sopusointu. Myös kasvunkärjet bio- ja kiertotalous, uudistuva teollisuus ja hyvä vointi osuvat erittäin hyvin laajempaan kysyntään ja tarpeeseen. Näiden varaan on hyvä panostaa aluekehittämisessä pitkällä tähtäimellä. On tärkeää panostaa elinvoimaisuuteen ja osaamiseen, hyvään vointiin ja yhteenkuuluvuuteen sekä saavutettavuuteen ja elinympäristöön. Kaikki nämä asiat ovat Keski-Suomen strategiassa sisällä.

 

Keski-Suomen elinvoimasta on huolehdittava myös uudessa aluehallinnossa. Meidän on tärkeää pitää maakunnan voimavaroista ja vahvuuksista kiinni, olipa sitten kyse osaavista nuorista, teollisuuden ratkaisuista, koulutuksesta. Keski-Suomen tulee hyödyntää myös Suomen ainoan liikuntatieteellisen tiedekunnan sijaintia ja kehittää Keski-Suomesta ykköspaikka terveydenedistämiseen. Yliopistoilla, ammattikorkeakouluilla ja oppilaitoksilla on tässä tärkeä rooli etenkin Sote-ammattilaisten koulutuksessa. Meillä on näin toimien kasassa hyvä kokonaisuus, joka vahvistaa yhteistä Keski-Suomea ja sen elinvoimaa. Nyt tarvitaan asioiden edistämistä ja tekoja.

 

Leila Lindell

maakuntaneuvos

Keski-Suomen liiton hallituksen jäsen

aluevaaliehdokas (kesk.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *