Miksi mielipiteeni on että maakuntaveroa ei tule eikä sitä kannata ottaa käyttöön

Nyt aloittavat uudet hyvinvointialueet rahoitetaan täysin valtion kassasta. Vuoden 2022 loppuun asti kunnat ovat keränneet soten rahoittamiseen myös kunnallisveroa, jota on jouduttu koko ajan nostamaan väestön ikääntyessä ja sairastaessa.

 

Kun sote-tehtävät ja palo-ja pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta, leikataan jokaisessa Suomen kunnassa kunnallisveroa 12.39%. Tämä osuus siirretään valtion ansiotuloverotukseen, jota maksetaan eniten siellä missä on eniten suurituloisia palkansaajia, eli Uudellamaalla.

 

Jos esimerkiksi Keski-Suomeen tulisi oma palvelujen rahoittamiseen tarkoitettu ”Keski-Suomi -vero”, jonka suuruudesta hyvinvointialueen valtuusto päättäisi vuosittain nykyisen kunnallisveron tapaan, nousisi se heti liian suureksi.  Toisaalta Uudenmaan maakunnissa, joissa asuu vähiten köyhiä ja on eniten suurituloisia veronmaksajia, maakuntavero olisi paljon meitä pienempi. Siksi on oikein, että hyvinvointialueiden rahoitus hoidetaan valtion verotuksen kautta.

 

Tarpeet, asukasmäärä ja sairastavuus on eri puolilla erilaisia ja siksi tarve rahoituksen suuruudelle vaihtelee. Nykyisin asiaa tasataan verontasausjärjestelmän kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *