Aluevaalit tulee – oletko hereillä?

Moni pohtii edelleen mistä näissä vaaleissa on oikein kyse ja mitä tavoitellaan.  Hyvinvointialueella tavoitellaan mm. tehokkaampaa ja taloudellisempaa sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen järjestelmää. Uudet päättäjät linjaavat meitä kaikkia koskettavia asioita. Myös valtion ohjaus vahvistuu uudistuksen myötä, koska rahoitus tulee jatkossa valtion budjetista. Siksi on syytä kantaa huolta aidosti siitä, miten rahat saadaan riittämään kiihtyvän kustannusten nousun vallitessa.

Kuntalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta palveluiden sijainti ja saatavuus on järjestettävä niin, että turvataan yhdenvertaisuus asuinpaikasta riippumatta. Hätätilanteessa kun jokainen minuutti on elintärkeä.

Raha ei saa olla ainoa mittari, vaan on kiinnitettävä huomiota toimien vaikuttavuuteen. Tietojärjestelmät tulevat osittain ratkaisemaan, kuinka hyvin ja taloudellisesti palvelutuotanto onnistuu. Niitten pitää kuitenkin olla sellaisia, että tiedolla johtaminen onnistuu ja niistä on hyötyä.

Mikäli haluamme turvata lähipalvelut kustannustehokkaasti, aluevaltuuston täytyy uskaltaa myös uudistaa palveluita. Tavoitteisiin päästään parhaiten hyvällä yhteistyöllä sekä hyödyntämällä digitalisaatiota ja monituottajamallia. Myös henkilöstön kehittämisideat on otettava tehokkaasti käyttöön.

Kolmas sektori, järjestöt ja yritykset sekä myös seurakunnat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita ja nykyisiä toimivia malleja ei saa romuttaa. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen luovat parhaiten säästöjä ja hyvinvointia.

Rahat riittävät, jos uskalletaan kokeilla uusia tapoja järjestää palveluita maakunnallisesti, kuten esimerkiksi liikkuvat palvelut ja aina avoinna oleva etävastaanotto. Samalla ammattilaisilta säästyy aikaa palvella niitä, joille sähköinen asiointi ei sovellu.

Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta sekä taloudesta ja valtuutetuilla on mahdollisuus saada omia esityksiään vireille. On tärkeää, että valtuustossa on laaja ammatillinen ja alueellinen edustus.

Koronaviruspandemia on tehnyt kampanjoinnista haastavan ja tämä voi vaikuttaa arvaamattomalla tavalla siihen, kuinka äänestyspaikoille eri alueilla lähdetään. Jos vaalit epäonnistuvat sillä olisi vakavat seuraukset.

Alhainen äänestysaktiivisuus on huono asia niin demokratialle kuin hyvinvointialueille. Lähidemokratia, kuntalaisten oikeus osallistua ja vaikuttaa toimintaan on nyt historiassa ensimmäisen kerran mahdollista suoralla aluevaalilla.

Nyt kannattaa olla hereillä!

Leila Lindell

aluevaaliehdokas (kesk)

Äänekoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *