Tosiasioilla on väliä 

Tietojen oikaisua poliittisessa toimintaympäristössä, toisen puolueen puolesta, pidetään propagandana, kirjoittaa uuninpankopoika Saku Tuominen Apu lehdessä osuvasti.

Hyvä esimerkki tästä voitiin todeta tiistain 4.1 2022 YLE:n aluevaalitentissä. Tentissä eräs puoluejohtaja esitti väitteen, jonka mukaan Pohjois-Karjalassa toimivan Siun soten henkilöstöstä 25 prosenttia työskentelee hallinnossa. Oikea luku on kuitenkin 2 prosenttia, kuten Siun sote oikaisee.

Tähän voisin kommentoida, että tietojen oikaisua pidetään liian usein vastakkain asetteluna tai selittelynä. Vaikka sitä tehdään tiedolla johtaen.  Kaikki tieto, kun ei joko miellytä tai sitten ei vastaa motiiveihin. Siksi faktojen tarkistaminen on tärkeää. Tosiasioilla on väliä.

Disinformaatio tarkoituksella harhaanjohtava tieto ei rakenna luottamusta. Se ei myöskään vahvista hyvää ja avointa keskustelukulttuuria. Se ei tuo yhteiskuntaan tai työelämään ylipäätään mitään hyvää.

Myös misinformaatio eli tahallisesti tai tahattomasti levitetty väärä tai virheellinen  informaatio voi olla yhtä tuhoisaa ja siksi joutuu usein oikein tosissaan miettimään, kummasta oikeasti on kyse. Tahattomuudesta vai tahallisuudesta. Motiivit kun ovat aina mielenkiintoisia. Samoin keinot. Onko tarkoitus rakentaa vai rikkoa.

Tästä syystä tosiasioilla on väliä, vaikka niiden korjaaminen ei aina koskaan saavuta kaikkia, keitä virheellinen tieto saavutti. Siksi virheellinen tieto on välttämätöntä korjata ja johtaa oikealla tiedolla.

Aluevaaleihin liittyvien tietojen osalta, jos jokin taho näkee hallinnon paisuttamista, niin ehkä olisi syytä ottaa laskin käyttöön. Henkilöstön määrä ei kasva nykyisestä ja tällöin johtamistehtävistä vapautuu resursseja tekemään perustyöhön. Myös uutisiin nousseen palkkojen harmonisoinninkaan ei pitäisi olla kenellekään, joka tuntee työelämän lainsäädäntöä yllätys. Myöskään Ict-kustannusten kasvu ei ole yllätys kun nykyiset hajallaan olevat usean organisaation omat järjestelmät joudutaan yhteensopivuuden osalta tarkastelemaan ja eivätkä läheskään kaikki ohjelmat sovi yhteen.

Äänestäjien tulee saada täsmällistä tietoa asioista. Mutuun perustuvat lausahdukset saattavat olla kohtalokkaita. Tosiasioilla on väliä.

 

Leila Lindell

aluevaaliehdokas (kesk.)

Maakuntaneuvos, fysioterapeutti ( erikoislääkintävoimistelija), eläkeläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *