Lähipalveluiden vahvistaminen on hyvinvointialueen ykkösasia

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuussa. Voitkin tulevaisuudessa kysyä itseltäsi, missä olit, kun hyvinvoinnistamme vastaavia henkilöitä päätettiin. Äänestitkö vai olitko tietämätön mistä kyse?

Aluevaaleissa on erittäin tärkeä äänestää, koska hyvinvoinnin ja turvallisuuden palvelut koskettavat meitä kaikkia niin kylissä kuin kuntakeskuksissakin. Lähipalveluiden vahvistaminen tulee olemaan ykkösasia tulevissa hyvinvointialueen vaaleissa niin soten kuin pelastustoimenkin osalta. Niiden pitää olla saatavilla lähellä tarvitsijoitaan – siis meitä kaikkia.

Lähipalveluita ovat sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut, joita on tarjolla kotikunnan alueella. Ne voivat löytyä kuntakeskuksesta, omasta koulusta, kotisohvalta etänä tai olla liikkuvia, tarpeen mukaan kotiin tulevia palveluita.

Keskusta on lähipalveluiden puolella

Ehdokkaan kotipaikan lisäksi äänestäjän on hyvä kiinnittää huomiota myös puolueen tavoitteisiin. Puolueiden välillä on eroa lähipalveluiden arvostamisessa, ja aluevaltuuston jäsenen on yksin vaikea turvata lähipalveluita, jos ei asialla ole laajemman ryhmän tukea.

Keskustan tavoitteena on turvata lähipalvelut jokaiseen kuntaan Keski-Suomessa, sillä lähipalveluiden vahvistaminen on puolueen tavoite numero yksi.  Keskusta haluaa varmistaa vähintään yhden sote-aseman jokaisen kunnan alueelle.  Myös paloasemien verkko tulee pitää nykyisellään. Tämä tavoite on meillä kaikilla Keskustan valtuutetuilla riippumatta siitä, mistä kunnasta he ovat kotoisin: Äänekoskelta, Joutsasta tai vaikka Jyväskylästä.

Keskustan linja on, että sote-asemalta saa ainakin terveyspalveluita, mutta myös muita palveluita alueen ihmisten tarpeiden mukaan. Vaikka asemien palvelut voivat olla eri paikoissa erilaisia, siellä pitää olla aina vähintään neuvontaa, palveluohjausta ja palvelutarpeen arviointia niin, että ihminen pääsee mahdollisimman nopeasti itselleen sopivaan hoitoon tai tukeen.

Miksi lähipalveluiden turvaaminen on tärkeää?

Ihmisten hyvä elämä ja arki on kodeissa ja kotikunnissa. Palveluiden etääntyminen johtaa helposti ihmisten välisten terveyserojen kasvuun, mikä on vastoin koko soteuudistuksen tavoitetta. Erityinen huomio tulee kiinnittää kunnan, hyvinvointialueen sekä järjestöjen ja seurakunnan väliseen yhteistyöhön, joka on ja tulee olemaan hyvin tärkeässä roolissa.

Uudella hyvinvointialueella on paljon vaikuttamisen mahdollisuuksia, kunhan uudistukset tehdään huolella alueen asukkaita ja henkilöstöä kuunnellen. Osallistaminen nuorisovaltuuston ja vanhusneuvostojen osalta onkin kirjattu lakiin. Aluevaltuuston on siis pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista.  Koska muutos aiempaan päätöksentekomalliin on suuri, on tärkeää saada asukkaat äänestämään ja ottamaan kantaa. Näin pystytään parhaiten rakentamaan yhdessä hyvinvointia huomiseen.

Leila Lindell
Olen aluevaaleissa Keskustan ehdokkaana Keski-Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *