Lapsen varhaiskasvatus ei saa jäädä kiinni rahasta

Elokuun alusta voimaan on tullut kaksi perheiden kannalta tärkeää uudistusta. Varhaiskasvatusmaksujen alennus sekä oppivelvollisuuden pidennys vähentävät perheiden menoja. Muutokset ovat tarpeen, sillä lapsilisät eivät ole olleet indeksitarkistuksen piirissä kuin parina vuonna, ja lapsilisän reaaliarvo oli 1990-luvulla vain noin 30 euroa nykyistä korkeampi.

Elokuun alusta lähtien Suomessa noin 20 000 perhettä pääsee maksuttoman kunnallisen varhaiskasvatuksen piiriin, kun vanhempien tulorajoja nostetaan. Pieni- ja keskituloiset perheet tulevat saamaan eniten helpotusta, mutta myös enemmän ansaitsevien ja monilapsisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja lasketaan.


Uudistuksen myötä perheillä on mahdollisuus säästää yli 2000 euroa vuodessa. Nuo eurot helpottavat varmasti monen perheen elämää.

Suomen hallitus, jossa Keskusta on mukana, on tarttunut erittäin tärkeään asiaan, eikä yhtään liian aikaisin. Perheiden tukeminen ja kannustaminen lapsiin liittyvissä asioissa tuo uskoa tulevaisuuteen ja antaa kaivattua taloudellista tukea perheiden arkeen.

Syntyvyys on painunut sotavuosien tasolle. Yhteiskunnan positiivinen asenne perhepolitiikassa voi edesauttaa myös syntyvyyden nousua, mutta lisäksi tarvitaan myös joustoja työelämän, opiskelun ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

On tärkeää, että yhdenkään lapsen varhaiskasvatukseen pääseminen ei jää enää kiinni rahasta. Kuitenkin jokainen lapsi, vanhempi ja perhe on erilainen ja se on huomioitava edelleen. Uudistuksista huolimatta perheiden valinnanvapaus lapsiensa hoitomuodon valinnassa tulee säilyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *