Keskisuomalaiset osaavat katsoa tulevaisuuteen – yhteistyössä on voimaa

Kun vuonna 2009 aloitin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana, keskussairaalan toimitilojen kunnon tilanne alkoi valjeta hyvin nopeasti. 1950 -luvulla valmistunut sairaalamme oli laajentunut jokaisella vuosikymmenellä yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. Remontteihin oli käytetty kymmeniä miljoonia euroja vuosittain ja kun yksi paikka saatiin remontoitua, seuraava tila huusi jo korjauksen tarvetta. Henkilökunta kärsi (osittain) sisäilmaongelmista, AVI ja Työterveyslaitos olivat kimpussamme. Meille päättäjille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin toimia ja todeta, että vanha sairaalamme oli tullut tiensä päähän. Sairaalan korjaaminen tämän ajan vaatimusten mukaiseksi oli osoittautunut mahdottomaksi ja myös erittäin kalliiksi, kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.

Asiat alkoivatkin edetä hyvin sutjakkaasti. Työterveyslaitoksen julkistaman raportin jälkeen KSSHP:n silloinen johtaja Jouko Isolauri totesi rohkeasti, mitäpä jos Jyväskylään rakennettaisiin kokonaan uusi sairaala. Lukuisten kokousten, neuvottelujen, selvitysten, paksujen ja useita kiloja painavien selvityspinojen ja erilaisten tilaisuuksien jälkeen KSSHP:n valtuusto lopulta päätti v 2014, kuntiensa virkamiesjohdon tuella, että Kukkumäkeen rakennetaan uusi sairaala.  Tämä oli suuri voimannäyttö keskisuomalaisten kyvystä katsoa eteenpäin ja satsata yhteiseen tulevaisuuteen.

Ja tässä sitä nyt ollaan. Keski-Suomen Sairaala Nova valmistui koronan kurittamasta vuodesta huolimatta, kutakuinkin aikataulussaan. Potilaat siirretiin Novaan tammikuun puolivälin jälkeen ja henkilökunnalle alkoi uuden opettelu, uusissa tiloissa. 

 

Yksi asia mikä ei muuttunut Sairaala Novaan siirryttäessä olivat potilaat. He tarvitsevat edelleen korkeatasoista hoitoa, lämpimiä kohtaamisen hetkiä ja kuulluksi tulemista.

Kuten kaikki tiedämme, lääketiede ja siihen kiinteästi liittyvät lääkinnälliset laitteet ja teknologia kehittyvät huimaa vauhtia. Me Keski-Suomessa emme ole jääneet tässä kehityksessä jälkijunaan. Sairaala Novassa monet asiat ovat huippuluokkaa. Tämä pätee mm. diagnostisiin laitteisiin, leikkaussaleissa olevaan uusimpaan tekniikkaan ja tehohoidon yksikköön. Nämä ja moni muu uusia asia yhdistettynä ennen kaikkea meidän huippuammattilaisiimme eri sektoreilla, takaavat sen, että me keskisuomalaiset voimme luottaa siihen, että olemme nyt ja tulevaisuudessa hyvissä käsissä.

 Ja kunhan vielä muistamme Ken Blanchardin viisaat sanat: kukaan meistä ei ole niin fiksu, kuin me kaikki yhdessä. Yhteistyö on kaiken tekemisen ja työyhteisössä koetun hyvinvoinnin kulmakivi. Mitä paremmin osaamme tehdä yhteistyötä, sitä paremmin voimme itse ja sitä paremmin voi organisaatiomme. Siksi yhteistyö on työyhteisöissä yksi tärkeimmistä taidoista ja sitä taitoa meidän kaikkien kannattaa harjoitella.

 

Kiitokset koko sairaanhoitopiirimme ammattitaitoiselle ja osaavalle henkilöstölle kuluneesta haasteellisesta vuodesta.

 

Leila Lindell

KSSHP:n hallituksen puheenjohtaja

Kommentit

  • Komea sairaala Novan sisäpuoli vaikuttavan näköinen. Ulkoa katsottuna se ei ole edes sairaalan näköinen rikä sen pidäkään olla perinteisen sairaalan näköinen. Siitä on tehty vaikuttavan näköinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *