Keskustan valtuustoryhmän puheenvuori tilinpäätöskokous 14.6.2021

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kuulijat

Äänekosken kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös ja talouden toteuma on olosuhteet huomioiden toteutunut oletettua paremmaksi.

Kun huomioidaan koronan mukanaan tuomat haasteet voi tulosta pitää jopa hyvänä. Oli erittäin tärkeää, että valtuusto kesällä 20 reagoi ja päivitti talousarviosuunnitelman investointisosuuden koronan aiheuttaman epävarmuustilanteen johdosta ja toimi siten ennakoiden.

Se, että Äänekoski sai valtionosuuksia 20% enemmän kuin edellisenä vuonna voi aikaansaada harhaanjohtavan mielikuvan kaupungin taloudentilasta. Talous on hyvässä kunnossa, mutta ilman valtion maksamia koronalisiä tilinpäätöksen luvut olisi olleet karua luettavaa.

Vuoden 2020 aikana valtuustolla oli siten isoja ratkaisuja päätettävänä. Äänekoski on investoinut rohkeasti ja satsannut tulevaisuuden tekemiseen.

Positiivinen asia oli myös, että verotulot kasvoivat 1,7% ja vuosikate muodostui 129%:ksi poistojen suhteen ja tulos ylijäämäiseksi 2,4 milj eurolla

Tilinpäätöstä tarkastellessa ja tulevaa suunnitellessa on hyvä muistaa myös koko kunnan alueen tasapainoinen kehittäminen. On tärkeää pitää koko kunta; Konginkangas, Suolahti, Sumiainen ja Äänekosken vireät kylät elinvoimaisina – unohtamatta Äänekosken keskustaajamaa. Yhteistyö järjestöjen ja kyläyhdistysten välillä on voimavara ja sitä kannattaa hyödyntää.

Kuntoon laitettaviakin asioita jää mm. strategian päivittäminen, erilaisten ohjeistusten kuten esimerkiski eettisten ohjeiden, rahoitus- ja sijoituspolitiikka laatiminen ja hyväksyminen. Myös itsearviointien aktiivinen käyttöönotto ja aito tiedolla johtaminen on syytä olla keskiössä.

Arvoisa puheenjohtaja

Keskustan valtuustoryhmä kantaa edelleen huolta investointien korkeasta tasosta suhteessa kaupungin tuotto puoleen. Tarpeet tulevien vuosien investoinneille on merkittäviä. Investointien budjetointiprosessia on syytä kehittää sellaiseksi, että ne saadaan toteutettua kustannustehokkaasti ja kaupungin talouden kantokyky huomioiden.

Erityisen tärkeää on myös Keskustaryhmän mielestä talousasioiden suunnittelussa on kehittää pitemmän aikavälin suunnittelua investointien osalta koko konsernin tasolla. Myös osallistuva budjetointi on kannatettavaa ottaa aidosti käyttöön.

Keskustan ryhmä haluaa antaa erityiskiitokset etenkin terveydenhuollon ja arjen tuen henkilöstölle korona-ajan hoivan ja asioiden hoidon eteen tekemästänne erittäin ansiokkaasta työstä. Perustason arjen sankarit ansaitsevat meidän kaikkien kiitoksen.

Kiitokset myös ylilääkäri Keijo Lukkariselle ja hänen lääkärikollegoilleen siitä hyvästä työstä tänä kriisi aikana jota olette tehneet.

Kaupunkiorganisaatio teki valtava digiloikan vuoden 2020 toiminnassaan. Etätyöskentely ja teamsit otettiin vauhdilla käyttöön ja koko organisaatio olisi siinä mukana. Erityiskiitos Ruuskan Tuulalle siitä sinnikkyydestä ja palvelusta jotka olet meille valtuutetuille antanut tänä aikana.

Myös opetushenkilöstö ansaitsee kiitokset. Jouduitte uuteen tilanteeseen ja teitte digiloikan opetuksen toteutuksessa, siitä erityiskiitos

Haluamme kiittää myös kaupunginjohtajaa siitä napakasta otteesta jolla johdit kuntaa kriisi aikana sekä kaikkia virkamiehiä ja työntekijöitä työstänne ja toivottaa rentouttavaa kesälomaa ja työniloa tulevalle syksylle.

Kuntapäättäjien tehtäväkenttään ja ennen kaikkea toimintakulttuuriin on toivottavasti tulossa muutos. Päätöksiä ei pitäisi tehdä peruutuspeiliin katsomalla, jarrua painamalla saatikka riitelyllä, vaan eteenpäin katsovalla, kehittävällä ja visionäärisellä otteella.

Tarvitaan ajattelutavan muutosta, yhteistyökykyä ja johtajuutta. Seuraavan neljän vuoden aikana kuntakentässä erottuvat jyvät akanoista. Ja se menestys – se lähtee meistä itsestämme.

Keskustan valtuustoryhmä toivoo, että tarkka ja kestävä taloudenpito ja tulokselliset hyvinvointia lisäävät toimet jatkuvat tulevaisuudessakin. koronakriisin ajasta huolimatta. Olemme valmiit hyväksymään tilinpäätöksen. Hyvää kesää.

 

Leila Lindell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *