Kotihoidon tuen poistaminen on kohtuuton piiska perheille

Hallitus julkaisi helmikuussa lakiluonnoksen hallituksen perhevapaauudistukseksi. Uudistus kannustaa perheitä jakamaan hoitovastuun tasaisemmin: uudistuksessa kumpikin vanhempi saisi 160 päivärahapäivän kiintiön, josta 0–63 päivärahapäivää olisi mahdollista luovuttaa toiselle. Kaikilla lapsen huoltajilla olisi päivärahoihin yhtäläinen oikeus riippumatta vanhemman sukupuolesta tai siitä, onko biologinen vai adoptiovanhempi tai lähi- vai etävanhempi. Uudistus pidentäisi myös perhevapaiden kokonaismäärää.

Hallitus ei luultavasti tule puuttumaan kotihoidontukeen, koska keskustan vaatimuksesta hallitusohjelmaan on kirjattu, että kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena. Kotihoidontuki on kuitenkin ajankohtainen kysymys tulevissa kuntavaaleissa, sillä kuntataloudet ovat ahdingossa koronakriisin jäljiltä. Tämä tarkoittaa, että kunnat saattavat tehdä leikkauksia kotihoidontuen kuntakohtaisiin lisiin.

Kotihoidontuki on ollut koko historiansa ajan kiistelty etuus ja sitä se tulee varmasti jatkossakin olemaan. Jos tavoitteena on lisätä vanhempien välistä tasa-arvoa perhe- ja lapsiystävällisellä tavalla, tulee keskustella ansiosidonnaisista vanhempainvapaista, kotihoidontuesta ja päivähoidosta kokonaisuutena sekä pohtia eri vaihtoehtoja. Kotihoidontuki kaipaa uudistamista, se on totta.

Perhevapaat ovat arvokysymys, jossa keskustalaisina olemme perheiden puolella. Jokainen lapsi on erilainen ja vanhempien elämäntilanteet vaihtelevia. Siksi perhepolitiikkaa pitää kehittää niin, että jokainen perhe voi tehdä joustavasti itselleen sopivia valintoja ja päästä itselleen sopivaan lapsilukuun. Lapsiperheille on luotava luottamusta ja taloudellista ennustettavuutta tulevaisuuteen.

Kotihoidon tuki on pieni, mutta merkittävä kädenojennus perheille. Se mahdollistaa erilaiset hoitoratkaisut erilaisissa elämäntilanteissa. Kotihoidontuen kuntalisät ovat paitsi tärkeä osa perheiden tukea, myös veto- ja pitovoimatekijä kunnille.

Perhevapaiden jakautuminen epätasaisesti vanhempien välillä on aito ongelma. Kotihoidon tuen poistamista ei kuitenkaan tule harkita ennen kuin perhelähtöinen perhevapaauudistus on toteutettu, työelämään on saatu enemmän joustoja ja varhaiskasvatuspaikkojen määrää on kasvatettu. Ilman näitä edeltäviä toimia kotihoidon tuen poistaminen olisi kohtuuton piiska perheille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *