Arjen innovaatiot parantavat työn tuloksellisuutta


Epävarmoissa talousnäkymissä ja niukkenevien resurssien maailmassa myös kuntasektorin palveluissa tarvitaan vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden parantamista henkilöstön innovaatioiden kautta.

Tuloksellisuutta ei mitata pelkästään rahana tai suoritteina. Lopputulos on tärkein asia: kuinka paljon ja kuinka vaikuttavia ja laadukkaita palveluita kunta pystyy tuottamaan. Laatu vaatii sitä, että henkilöstön hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Se tarkoittaa myös turvallista työympäristöä, toimivia työprosesseja sekä tyytyväisiä asiakkaita. Se tarkoittaa palveluiden taloudellisesti järkevää järjestämistä.

Tuloksellisuus syntyy arkityössä ja nimenomaan henkilöstön arjen innovaatioista. Koulutettu henkilöstö haluaa aidosti kehittyä työssään ja parantaa tuloksellisuutta. Oman työn kehittämiseen ja innovaatioihin on kannustettava ja luotava järjestelmiä myös kuntasektorilla. Tuloksellisen työn takana on aina osaava ja motivoitunut henkilöstö – he tuottavat palvelun ja sen arvon.

Perinteinen johtaminen on äärettömän hierarkkista. On tärkeää tuoda työyhteisöihin yhteisöllistä ajattelua. Viisaus ei asu johtajissa, vaan koko henkilöstössä. Esimerkiksi palaverikäytännöt ovat usein liian johtajakeskeisiä. Johtaja puhuu ja alaiset kuuntelevat – jos kuuntelevat.

Työntekijät osaavat ratkaista työnsä pulmat parhaiten itse, mutta johtajan tehtävä on mahdollistaa se. Omaan työhön on suhtauduttava kriittisesti: mitään ei pidä tehdä tietyllä tapaa vain siksi, että näin on aina tehty. Turvallisuuden tunne ja luottamus antavat uskallusta tuoda julki asioita, joille kaivataan muutosta. Uskon, että avoimet työyhteisöt kasvattavat jäsenistään parempia ihmisiä.

Kuntasektorilla on opin ottamisen paikka teollisuudelta siinä, kuinka henkilöstön innovaatiot hyödynnetään. On harmillista, että kuntasektori hyödyntää uusia toimintatapoja hitaasti ja muutokset etenevät kilpikonnan vauhtia. On tärkeää luoda edellytykset henkilöstön kuulemiselle, jotta arjen innovaatiot saadaan muutettua tuloksiksi.

Leila Lindell
Keskustan kuntavaaliehdokas
Äänekoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *