Mielipide Keskisuomalainen 27.2.21. Etätyöstä arkea myös Äänekoskellakin?

Voisiko Äänekoski kylineen olla seuraava tietotyön Mekka, jonne tullaan isoista kaupungeista elämään seutukeskuksen tai kyläyhteisön arkea ja tekemään etätöitä. Päättäjiltä tämä vaatisi rohkeutta panostaa sen mahdollistamiseen, niin että etätyön puitteet ovat kunnossa.

 

Etätyöläinen kaipaa nopeita verkkoja, lounaspalveluita, ruoan kotiinkuljetusta ja näitä kaikkia löytyy jo Äänekoskelta. Nyt tarvitaan panostusta markkinointiin ja tukea yrittäjille uusien palvelumuotojen toiminnallistamiseen. Yhteisölliset työn tekemisen tavat lisääntyvät, siitä loistava esimerkki on Poken ja Äänekosken kaupungin yhteinen Äänehub, jossa on ollut paljon kävijöitä koronakriisin aikaan. Äänehub on tarjonnut hyvät puitteet etätyöskentelyyn ja verkostoitumiseen erilaisten toimijoiden kesken. Loistava asia on myös, että Elinvoimayksikön yritysneuvojan palvelut ovat samassa yhteydessä, samoissa tiloissa. Äänehubin toimintaa voisi jatkojalostaa. Siihen voisi kytkeä myös myös uusia ulottuvuuksia: esimerkiksi erilaisten työllistämisen hankkeiden ja elinvoimayksikön työvoimapalvelujen sijoittaminen Äänehubin toiminnan kylkeen toisi aivan uusia mahdollisuuksia. Äänehubin toiminta tarvitsee myös sen jatkorahoituksen turvaamisen.

 

Tukea tällaiselle hankkeelle tarvitaan! Ne paikat ja alueet, jonne on vedetty valokuituja, ottavat tässä yhden askeleen eteenpäin. Samaten ne henkilöt, jotka ovat hankkineet kykyjä ja taitoja teknologian käyttämiseen, ovat nyt paremmassa tilanteessa kuin muut. Pandemia koettelee yhteiskunnan ja yksilöiden muutoskestävyyttä.

 

Veikkaukseni on, että etätyö yleistyy ja työmatkustus vähenee. Kun tämä poikkeusaika on näin pitkä, ihmiset rutinoituvat etäkokouksiin ja tekniikan käyttöön. Etätöistä tulee sujuva osa arkipäivää. Aikaa ja rahaa säästyy. Uskon, että etätöistä muodostuu uusi normaali. Meidän tulee kuitenkin pystyä rohkeasti panostamaan toimiviin tietoliikenneyhteyksiin ja valokuituverkkoon sekä uudenlaisiin toimintamalleihin toimintojen tuottaminen

Leila Lindell

 

Kommentit

  • Reetta Korjonen sanoo:

    Nyt tulee uudeksi rohkeudeksi tehdä nopeita muutoksia kaupunkistrategiaan ja uskaltaa pitää nykyiset kyläkoulut toiminnassa. Korona on osoittanut järkyttävällä tavalla, mitä ihmisten pakkaaminen suuriin yhteisöihin tuo tullessaan.
    Tämä on vasta alkua ja nyt minkä joustavammin järjestelmä pystyy mukautumaan sen paremmin se selviää.
    Nyt ei voi olla matkalla yhden strategian varassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *