Keskittämisasetukseen liittyvät neuvottelut toivat KSSHP:lle torjuntavoiton

 

Valtioneuvoston päivittämä asetus tuli voimaan 15.1.2021. Asetuksen muutoksen jälkeen keskussairaaloissa voidaan tehdä vaativampia kirurgisia leikkauksia, näin tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tästä esimerkkinä joidenkin syöpätyyppien leikkaushoidot, jotka on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Jatkossa niitä voi tietyin edellytyksin tehdä myös keskussairaaloissa.

Vuosien neuvottelut
Keskittämisasetus sekä KYS-ervan järjestämissopimus ovat haastaneet Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä jo vuosia. Erityisesti keskustelun keskiössä ovat olleet kaikki vaativat leikkaukset. Viime vuodet ovat kuluneet sopimuksettomassa ja laittomassa tilassa Erva-alueen sisällä työnjaosta neuvotellen. Paineet yhteisen ymmärryksen löytymiselle olivat kovat.

Nyt Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja KYS ovat päässeet asioista yhteisymmärrykseen ja hyväksyneet neuvottelutuloksen. Valtaosa vaativista hoidoista ja leikkauksista sekä syöpähoidoista on jäämässä edelleen Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin. Lopputulosta ei voida pitää huonona vaan KSSHP:lle torjuntavoittona.

Pelko oli jopa 1500 leikkauksen menettämisestä – lopputuloksena KSSHP menetti vuositasolla noin 100 leikkausta

Keski-Suomen keskussairaalassa on tehty vuositasolla noin 22 000 leikkausta. Vuosi sitten pelättiin, että tästä leikkausmäärästä oltaisiin menettämässä 1500 leikkausta. Nyt me tiedämme, että pelko ei muuttunut tältä osin niin suureksi kuin luultiin, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri menettää jatkossa tämän asetuksen vuoksi vajaa 100 leikkausta per vuosi.

Katse kohti tulevaisuutta

Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen valoisasti. Jyväskylän Kukkumäkeen vanhan keskussairaalan kupeeseen on juuri valmistunut uuden sukupolven moderni sairaala Keski-Suomen Sairaala Nova, jossa on kaikki edellytykset antaa vaativaa hoitoa hyvin erilaisille potilasryhmille. Keski-Suomessa on hyvään vaikuttavaan hoitoon nyt loistavat edellytykset sekä tilojen että henkilökunnan näkökulmasta. Maakuntaamme on keskittynyt maan johtavaa lääketieteellistä ja hoidollista osaamista. Sen lisäksi Keski-Suomen keskussairaalassa useiden vuosien aikana tehty erikoistumis-, kehitys- ja tutkimustyö on tuottanut tulosta.

Nyt meidän keskisuomalaisten on aika olla myös ylpeitä siitä, mitä meillä on. KSSHP:n entinen johtaja Jouko Isolauri totesi vieraillessaan Sairaala Nova:ssa, että ”tämä sairaala on hieno, sairaalan pohjaratkaisu on selkeä ja sisustaa voi hyvin kuvata sanalla tarkoituksenmukainen. Isolaurin mielestä Sairaala Nova on Suomen modernein sairaala”. Viestitään mekin yhdessä tästä ja laajalla rintamalla. Jyväskylässä on nyt Suomen modernein keskussairaala Sairaala Nova ja sairaalassamme erinomaista osaamista.

Leila Lindell
maakuntaneuvos
Hallituksen pj Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Kommentit

 • Tuula Jousisuo sanoo:

  Hei, On hyvä kuulla, että emme menettäneet kaikkea, mutta miljoonatappiot tästä seuraa Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Meillä on äärimmäisen osaava henkilökunta, kirurgit maan huippuja, joten potilasturvallisuus edellä olisi pitänyt mennä tässäkin asiassa. Se, mikä on hyvä, niin potilas saa päättää, haluaako haimansa tai maksansa leikkauksen tehtävän Kuopiossa vai Tampereella. Meiltähän huiput siirtyy Tampereelle, eivät metriäkään itään päin. En ole sairaalan henkilökuntaa, mutta olen vuosia seurannut tätä fraasia.

  • leila sanoo:

   Olet Tuula oikeassa. Meillä on todella äärimmäisen osaava henkilökunta ja kirurgit, sen tiedämme kaikki. Kuitenkin lopputulos oli iso tprjuntavoitto vielä muutaman kuukauden takaiseen tilannekuvaan nähden, jolloin olisimme menettäneet merkittävän osan.
   Ratkaisu lisää kustannuksia arviolta miljoonan verran, kuitenkaan tarkkaa laskelmaa ei siitä ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *