Vapaalla sanalla on raskas vastuu

Vapaalla sanalla on raskas vastuu

Pentti Salmisen mielipidekirjoitus ”Vihan lietsontaa vai ei?” (12.1 SSL) oli hyvä keskustelun avaus siitä miten asiat vyöryvät helposti hallitsemattomiksi. Siksi tulee olla huolissaan erilaisten ääriliikkeiden liikehdinnästä.

Tapahtumat USA:ssa pysäyttivät varmasti jokaisen miettimään miten tämä voi olla mahdollista yhdessä kehittyneimmistä demokratioista. Poliittisessa toiminnassa on tietty logiikka. Ensin ajattelu saa kannatusta, sitten siitä aletaan puhua äänekkäästi ja lopuksi puheet muuttuvat teoiksi, jotka voivat saada aikaan arvaamattomia asioita. Sitten yhdessä hämmästellään, että miten tässä pääsi näin käymään?

Kysyä voikin olemmeko liian sinisilmäisiä ja kohteliaita sekä suvaitsevaisia “ei hyväksyttäville” mielipiteille? Miten tulevaisuudessa demokraattisin keinoin pystyisimme estämään ääriliikkeiden syntymisen ja havaitsemaan niiden etenemisen ajoissa? Suomen historiakin osoittaa, ettemme ole kansakuntana pois suljettuja tällaiselta. Tästä hyvä esimerkki on USA:n tapahtumien jälkeisenä päivänä Juha Sipilään kohdistunut poliittinen väkivallanteko. Tällaista ei voi hyväksyä saati sallia!

Epäasiallinen ja hyökkäävä keskustelutapa on lisääntynyt viime vuosina huolestuttavalla tavalla etenkin sosiaalisessa mediassa. Noissa keskusteluissa käytöstavat, sivistys ja tosiasiatkin unohtuvat.

Tällaista kehitystä ei pidä hyväksyä. Pitää olla mahdollista osallistua vaikuttamaiseen ja myös keskusteluihin ilman pelkoa. Meillä jokaisella on vastuu yhteiskunnallisesta ilmapiiristä.

Käsitys totuudesta ja oikeudesta on myös muuttunut ja myös yhteiskunnan muuttumisen myötä arvojen ja maailmankuvien muutokset ovat heikentäneet käsitystä. Sosiaaliseen mediaan liittyen hyvän ja pahan, oikean ja väärän ero ei olekaan enää niin selvä.

On tärkeä tiedostaa, että sanalla ja puheella on vastuu. On syytä oppia kuuntelemaan ja keskustella erilaisia mielipiteitä kunnioittaen. Kaikkea ei silti pidä hyväksyä, eikä valheellista ja hyökkäävää puhetta kuunnella – rajansa kaikella. Moni valtiomies on vuosisatojen aikana  todennut eri sanoin: vääryys ja paha ei voita pahojen ihmisten tekojen vuoksi, vaan hyvien ihmisten hiljaisuuden vuoksi.

Keskusta puheenjohtaja Annika Saarikko kiteytti asian hyvin Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n järjestämässä puoluejohtajien tentissä ”Puolueet ovat vastuussa siitä, ettei ihmisten ahdistusta, pahaa mieltä, pettymystä, pelkoa ja epätoivoa pidetä politiikan käyttövoimana.” Tarvitsemme suvaitsevaisuutta sekä avoimuutta ja rehellisyyttä poliittisessa keskustelussa.

Leila Lindell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *