Koronan synnyttämä tilanne – tuhannen taalan paikka Äänekoskelle.


Kunnilla ja uusilla valtuustoilla ja miksi ei jo nykyisilläkin on nyt niin sanottu tuhannen taalan paikka hyödyntää koronan synnyttämää tilannetta, jos ja kun muuttoliike siirtyy kaupungeista maaseudulle. Tämä trendi on ilmeinen.

Äänekosken kaltaisilta ruuhka Suomen ulkopuolisilta kunnilta vaaditaan kuitenkin aktiivisuutta ja joustavuutta ottaa mahdolliset uudet asukkaat vastaan. Tarvitaan yksinkertaisia käytännön ratkaisuja.

Omakotitalon rakentamisesta haaveilevan perheen olisi saatava suunnilleen yhdellä puhelinsoitolla tai sähköpostilla tarjous edullisesta tontista. Tonttitarjontaan pitää kiinnittää erityistä huomiota. On tärkeä että aikaansaamme edistyksellisen palvelukonseptin tähänkin asiaan.

Sama koskee niitä muuttajia, jotka haluaisivat kunnostaa jonkun vanhan talon tai koulun. Lupabyrokratia pitää tehdä mahdollisimman yksinkertaiseksi.
Kesämökkien muuttamista ympärivuotiseksi asunnoksi pitää helpottaa ja parantaa tietoliikenneyhteyksiä koko kunnan alueella, myös Äänekosken taajamassa oleville asuinalueille..

Toimenpiteiden listaa voi jatkaa loputtomiin. Olennaista on kuitenkin huomata, että yksittäinen kunta voi tehdä paljonkin uusien asukkaiden houkuttelemiseksi. Tästä meidän Äänekoskella pitää ottaa koppi.

Tässä muutoksessa on kyse syvemmästäkin kulttuurimuutoksesta. Jos halutaan oikeasti uusia ihmisiä, ei ole varaa pitää tulijoita outona vieraslajina. Tähän muutokseen tarvitaan meitä kaikkia.

On aika kumota vanhat ajatustavat siitä, että tulija kelpuutetaan oikeasti yhteisöön kuuluvaksi paikkakuntalaiseksi vasta kymmenien vuosien tarkkailuajan jälkeen. Kyläyhdistysten ja myös muiden kolmannen sektorin toimijoiden on hyvä ottaa kunniatehtäväkseen tulijoiden kotouttaminen. Juuri näillä tahoilla on tärkeä rooli Äänekosken kehittämisessä.

Tuodaan Äänekosken hyviä puolia esiin. Maaseutumainen rauha pikkukaupungissa on meidän tulevaisuuden valttikortti jos mikä. Pidetään peukkuja myös sille että teollisuus investoisi myös tulevaisuudessa tänne. Tarvitsemme työpaikkoja elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi.

Lopuksi on hienoa todeta että Kotakennään tonttien huutokauppa on tuottamassa positiivisia singnaaleja ja alue kiinnosti myös tänne muuttoa suunnittelevia.

Leila Lindell

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *