Keski-Suomen sairaanhoitopiirin eläkkeelle 2017 siirtyneiden juhla

Arvoisat eläkejuhlaan osallistujat

Keski-Suomen keskussairaalan voi sanoa olevan esimerkki siitä, mitä reilun 60 -vuoden takainen rohkea päätös voi merkitä alueen terveydenhuollon kehityksen kannalta. Täällä ei ehkä ole yhtään eläkkeelle jäävää, jolla olisi muistoja sairaalamme alkuajoilta, mutta täällä on aivan varmasti niitä, joiden muistot kantavat kymmenien vuosien taakse.

Minulle ensimmäinen muistoni tästä sairaalasta ajoittuu vuoteen 1966, jolloin äidilleni tehtiin täällä suuri leikkaus. Äänekoskelta sairaalaan saavuttiin silloin lättähatulla ja sairaala tuntui suurelta ja ihmeelliseltä.

Oma henkilökohtainen kosketukseni tähän sairaalaan liittyy lukion jälkeiseen aikaan, kun hakeuduin opiskelemaan Keski-Suomen sairaanhoito-oppilaitokseen lääkintävoimistelijaksi ja sain opiskelupaikan tältä mäeltä – Ja se, jos mikä tuntui lottovoitolta.

Jo opiskeluaikoinani Keski-Suomen keskussairaala oli kehittynyt merkittävästi edellisestä kymmenen vuoden takaisesta ja pääsin tutustumaan tähän edistykselliseen taloon myös itse opiskeluaikani harjoittelujaksoilla. Sairaalaa kehitettiin eteenpäin ja muistan hyvin, kun 70 luvun lopulla suunniteltiin  sairaalan laajennusta ja se laajennus sitten toteutettiinkin 80 luvun alussa.

Teillä jos kellä on varmasti lukuisia tarinoita ja muistoja siitä, miten teidän omalla työurallanne tämä sairaala ja terveydenhuolto ylipäätänsäkin on muuttunut radikaalisti.  Lääketiede ja erilaiset toimintamallit ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana ja ihmishenkiä säästävä tekniikka on tullut hoitohenkilöstön avuksi.

Silti tuon kaiken muutosprosessin keskellä yksi ratkaiseva asia potilaan näkökulmasta on säilynyt – eikä sitä ole tarvetta edes muuttaa. Se on potilaan ja asiakkaan kohtaamisen taito.

Te varmasti tunnistatte omalta uraltanne ne hetket, milloin potilaan kohtaamisessa on onnistuttu ja milloin ei. Ja luulenpa, että vankan kokemuksenne ja näkemyksenne ansiosta pystyisitte myös antamaan monenlaisia vinkkejä nuoremmille kollegoillenne hyvän kohtaamisen taidosta ja sen merkityksestä.

Hyvä kohtaamisen taito on potilas ensin ajattelun ydintä ja siksi sairaanhoitopiirimme hallitus onkin ottanut potilaan kohtaamisen ja asiakaspalvelun laadun asioiksi, joita haluamme tiiviisti seurata.

Potilaan kohtaamisen ja kuulluksi tulemisen tiimoilta on syntynyt myös video, jota voidaan käyttää hyödyksi sekä koulutuksissa että avaukseksi erilaisille keskusteluille. Videon idea on siinä, että potilas antaakin ”epikriisin” hoitohenkilökunnalle erilaisten hoitotapahtumien jälkeen. Ja tämä, jos joku puhuttaa.

Siksi uskon, että tämäntyyppinen puhutteleva video, joka on nimetty Puhe, Puukko ja Pilleri on hyvä pohja moneen sote organisaatioon miettiä ja kirjoittaa pelisääntöjä hyvästä potilaan kohtaamisesta hyvässä ja rakentavassa ja eteenpäin katsovassa hengessä. Eli mitä meidän pitää tehdä ja millaiset pelisäännöt luoda, jotta päästään yhä potilasystävällisempään kohtaamiseen? Ja millä tavoin me hyödynnämme eri organisaatioissa saamaamme palautetta? Näitä asioita pohditaan tänä vuonna myös Keski-Suomen keskussairaalassa.

 

Arvoisat eläkeläiset

Jokainen meistä varmaan muistaa hetken kun valmistuimme ammattiimme terveydenhuollon ammattilaisiksi.  Itse ainakin voin valehtelematta todeta, että silloin tuli tunne, että nyt kaikki hallitaan ja osataan. Mutta sitten kun työvuosia kokemusta ja uutta tietoa tuli lisää, tulikin tunne miten vähän sitä tietää – tässä alati muuttuvassa maailmassa.

Muutokset työssä ja toimintatavoissa ovat teillekin vuosien varrelta tuttuja asioita. Mutta te olette niistä selvinneet. Kiitos siitä.

Päällimmäisenä näiden yhteisten vuosien aikana on ollut ilo huomata, että olemme viime vuotisen Suomen 100 –juhlavuoden teeman mukaisesti täällä Keski-Suomen keskussairaalassa ja koko Keski-Suomessa tehneet ja tulemme tekemään tästä eteenkinpäin näitä asioita YHDESSÄ. Tahtotilamme on ollut monessa asiassa kunnianhimoinen – joten sopisikohan meihin keskisuomalaisiin päättäjiin Steve Jobsin lausahdus ” Ne jotka ovat tarpeeksi hulluja uskoakseen, että voivat muuttaa maailma vielä tekevät sen”.

Aika näyttää millä tavoin ja mitä uusi sairaalamme ja Kukkulan alueelle rakennettava Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä pystyvät yhdessä korkeatasoisten tutkimusten ja innovaatioiden avulla tekemään.

Uskomme, että terveydenhuollossa on paljon asioita, joilla maailmaa voidaan muuttaa ja me haluamme yhdessä olla mukana tässä muutoksessa.

Te, hyvät eläkkeelle siirtyneet olette kukin omalta osaltanne tehneet monet upeat uudistukset tämän sairaalan parhaaksi.

Nyt te olette uuden haasteen edessä, uudessa elämänvaiheessa, josta kannattaa ottaa kaikki mahdollinen hyvä itselleen, sillä elämästä ei voi jäädä eläkkeelle!  Nauttikaa jokaisesta hetkestä.

Ja jos tämä uusi elämänvaihe ja titteli ”eläkeläinen” ehkä hiukan mietityttääkin, niin ottakaatte tässä oppia Peppi Pitkätossulta, joka on osuvasti lausahtanut ” Tätä en ole tehnyt koskaan aikaisemmin, siispä osaan sen varmasti!

Vielä kerran. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette olleet vuosikymmenten aikana kehittämässä Keski-Suomen keskussairaalaa – tämä on hyvä pohja ja tästä on hyvä jatkaa matkaa yhdessä, itse kukin uusissa rooleissaan!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *