Ollako rikas köyhä vai köyhä rikas

Kuntakenttä elää epävarmuuden aikaa SOTE asian tiimoilta etenkin kunnan omassa taseessa olevien tilojen osalta. Niihin on lainsäädännön valmistelussa suunniteltu tehtävän siirtymäkauden vuokrasopimus jota VN:n asetus tulee koskemaan. Asetuksen vaihtoehdot on käyttää kunnan sisäisen järjestelmän vuokraa tai asetuksen mukaisesti määriteltyä vuokraa.

Isot hoiva- ja terveyspalveluyritykset ovat vainunneet tässä hyvän sauman vallata uusia markkinoita ja ovat nyt aktiivisesti kuntakentällä antamassa  tarjouksia sekä tekemässä liiketoimintakauppoja. Äänekoskikin on nyt sitten saanut indikatiivisia eli suuntaa antavia tarjouksia. Kaupunginjohtaja oli asiasta kommentoinut Äänekosken kaupunkisanomien nettisivuilla olevassa jutussa

Tällainen tilanne, että yritykset tarjoavat liiketoimintaa ostamalla tukun rahaa kunnille, on uusi kuntapäättäjille. Vastaava tilanne oli edellisen kerran vallalla kun isot sähköfirmat ostivat kuntien omistamia sähkölaitoksia. Moni kunta sai tukun rahaa, jotka suurella osalla on jo tuhlattu ja verkot meni vieraille ja kuntalaiset maksavat.

Operativinen johto  voi kokea helpommaksi myydä ja netota rahat ja kokea sen enemmän ”lottovoitoksi”, kuin miettiä ratkaisun vaikutuksia pitemmälle. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että asia tutkitaan perusteellisesti  vaikutusten arvioinnin ja kustannusten näkökulmasta pitkän aikavälin tarkasteluna. Myös kustannushyötyanalyysi olisi tärkeä tehdä ja miettiä tarkkaan myös vaikutukset kuntalaisten palveluiden saatavuuden ja laadun näkökulmasta sekä myös kunnan henkilöstön näkökulmasta. Ensihuumassa ei saa tehdä päätöksiä. Faktat on ensin saatava tietoon päätöksen tekijöille  ja poliittiseen keskusteluun. Myös liiketoiminta kaupan kohteen arvo on selvitettävä tarkkaan. Asiassa ei saa edetä hätiköiden.

Kolikon toinen puoli on myös se fakta että isot firmat voivat halutessaan rakentaa alueelle uusia hoiva- ja terveyspalveluja tuotavia palvelutaloja myös ostamatta kunnan kiinteistöjä ja liiketoimintaa ja kilpailla tulevaisuudessa jos uusi sote tulee kunnan nykyisin tuottamien palvelujen kanssa. Heidän valtteinaan olisi tuolloin logistisesti optimaaliset ja toimivat tilat osaavan henkilöstön lisäksi ja ehkä kilpailukykyiset hinnat.

Nyt onkin mietinnän paikka halutaanko olla rikas köyhä, joka omistaa. Vai köyhiä rikkaita jolloin myydään ja ulkoistetaan palvelutuotanto  ulkopuoliselle ja samalla hintataso pitemmällä aikavälillä. Kyseessä on Äänekosken asukkaille tärkeä ydin palvelu. Kaiken tuon maksamme tulevaisuudessakin verovaroilla – on sitä sitten tuottamassa kunta tai maakunta rahoituksen osalta. Tämän hetken tiedoilla en ole valmis hyväksymään myyntiä

 

Leila Lindell

Keskusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *