Huolenpitoa huomennakin kouluilla

Äänekosken  perusopetuksen ryhmäkoot ovat viime vuosina kasvaneet ja samassa yhteydessä on opetusryhmiin integroitu erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Kouluilta on tullut huolestuneita yhteydenottoja tilanteesta niin oppilaiden kuin henkilöstön näkökulmasta. Opetustoimen sektorilla on kirjattu läheltä piti tilanteita ja myös väkivaltatilanteita.  Tilanteiden hoidosta on ilmassa kysymyksiä siitä millaiset  dokumentaatiot, kirjalliset ohjeet ja käsittelyprosessit kaupungilla on ja kuinka ne ovat henkilöstöllä ja esimiehillä käytössä. Myös käsittelyprosesseista on huolta ilmassa siitä, mitä asioista on kirjattu ja minkä verran niitä vuositasolla toteutuu ja kuinka niiden käsittely riittävän ajoissa ja samalla turvallinen ja hyvä oppimis- ja työympäristö varmistetaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa tiettävästi 17 miljoonaa euroa esi- ja perusopetuksen tasa-arvon ja oppimisen tuen vahvistamiseen. Rahoituksen avulla on tarkoitus pienentää tukea tarvitsevia ryhmiä kohdennetusti. Erityisen tärkeä pieni opetusryhmä on esimerkiksi niille oppilaille, joilla on oppimisvaikeuksia. Tuki auttaa myös muita oppilaita. Opettajalla pitää riittää aikaa myös muille kuin erityistä tukea tarvitseville

Valtionavustusta voi ministeriön mukaan hakea ensisijaisesti opettajien palkkaamiseen samanaikaisopettajuuteen, ryhmien jakamiseen tai jakotunteihin sekä koulunkäyntiavustajiin. Avustus myönnetään koulukohtaisesti, mutta sitä voidaan käyttää myös alueen päiväkotien esiopetusryhmiin.

Tukea voi saada, jos koulun postinumeroalueella on maan keskiarvoa alempi koulutusaste tai korkeampi työttömyys, joten Äänekoskella on hyvät perusteet tuen saamiseen, mutta myös todelliset tarpeet ryhmien jakamiseen.

Olen huolissani ryhmäkokojen kasvamisesta ja samassa yhteydessä toteutettavasta erityisopetuksen intergraatiosta. Muutoksen huolellinen toteutus edellyttää riskien analysointi etukäteen sekä perusteelista muutosjohtamisen suunnitelmaa. Tärkeintä on, että huolenpitoa on huomennakin sekä oppilaista että henkilöstön jaksamisesta. Muutoksen on oltava hallittua, eikä se saa olla virran mukana elämistä. Iso koulu ja suuret opetusryhmät voivat olla vaarallinen yhdistelmä. On selkeästi tarpeen pysähtyä tunnistamaan tosiasioita ja tekemään uuden valtuustokauden alkaessa  tarvittavia muutoksia opetustoimen linjauksiin ja strategiaan.

 

Leila Lindell

Keskustan kunnallisvaaliehdokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *