1.2.2017 puhe

Arvoisa pääministeri, hyvät juhlavieraat,

Minulla on ollut suuri kunnia saada tehdä töitä – tänne Kukkulan alueelle valmistuvan tulevaisuuden sairaalan eteen –  yhdessä sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston sekä erilaisten päättäjien kanssa, unohtamatta tietenkään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtoa ja henkilöstöä. 

Se, että me olemme tänään tässä pisteessä ja voimme juhlia yhdessä uuden sairaalan peruskiven muurausta, on vaatinut lujaa uskoa, periksi antamattomuutta ja vahvaa halua monelta eri toimijalta.  Se on vaatinut meiltä kaikilta mukana olleilta tuntitolkulla työtä, pitkiä kokouksia, satoja selvityksiä ja kilokaupalla tutustumista erilaisiin materiaaleihin. Matkan varrella myös monia johtavia viranhaltijoita on vaihtunut uusiin, mutta sama into ja tekemisen meininki on säilynyt. 

Ensimmäinen askel kohti uutta sairaalaa tehtiin nykyisten tilojen kuntokartoituksen jälkeen vuonna 2011. Kuntokartoituksessa selviteltiin perusteellisesti nykyisten tilojen kunto ja se, millä tavoin nykyisissä tiloissa olisi mahdollista toteuttaa tehokasta hoitoa – potilaiden parhaaksi ja miten monella eri vuosikymmenellä rakennetut sairaala-alueen eri rakennukset pystyttäisiin muuntamaan logistisilta ratkaisuiltaan toimiviksi. Punnittavaksi jäi korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta.

Tarkkojen selvitysten ja pitkien pohdintojen jälkeen keskisuomalaiset päättäjät tekivät rohkean ja varmasti tulevaisuudessa kaikkia keskisuomalaisia hyödyttävän ratkaisun.

Me keskisuomalaiset päätimme yhdessä, että me rakennamme sairaalan henkilökunnalle terveen työympäristön ja alueen asukkaille nykypäivän vaatimuksia vastaava sairaalan, johon siirtyy kaikki nykyisen sairaalan toiminnot. Ratkaisu on historiallinen, sillä tällaiseen ratkaisuun ei ole missään muualla Suomessa päädytty. Toki muuallakin rakennetaan, mutta vain osia sairaaloista.

Toinen paljon aikaa ja harkintaa vaativa asia oli, kun mietittiin mihin uusi sairaala rakennetaan. Vaihtoehtoja oli useita. Lukuisten selvitysten  jälkeen päädyttiin Kukkula vaihtoehtoon.  Nyt tänään meillä kaikilla on mahdollisuus seistä sen tontin laidalla, joka valittiin uuden sairaalan rakennuspaikaksi.  Jotta asia ei olisi ollut näin yksinkertaista, tonttipäätöksen jälkeen alkoivat neuvottelut maanomistajien kanssa.  Uuden sairaalarakennuksen alta oli lunastettava 8 eri tonttia.  Tästäkin  selvittiin.

Päällimmäisenä näiden valmisteluvuosien aikana on ollut ilo huomata, että Suomen 100 –vuotisen  juhlavuoden teeman mukaisesti me olemme täällä Keski-Suomessa tehneet ja tulemme tekemään tästä eteenkinpäin näitä asioita YHDESSÄ. Tahtotilamme on ollut monessa asiassa kunnianhimoinen – joten sopisikohan meihin keskisuomalaisiin päättäjiin Steve Jobsin lausahdus ” Ne jotka ovat tarpeeksi hulluja uskoakseen, että voivat muuttaa maailma vielä tekevät sen”.

Aika näyttää millä tavoin ja mitä uusi sairaalamme ja Kukkulan alueelle rakennettava Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä pystyy yhdessä korkeatasoisten tutkimusten ja innovaatioiden avulla tekemään. Me keskisuomalaiset uskomme, että terveydenhuollossa on paljon asioita, joilla maailmaa voidaan muuttaa ja me haluamme yhdessä olla mukana tässä muutoksessa.

Vielä kerran. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette olleet mukana kanssani jakamassa ja tekemässä tätä matkaa kohti tulevaisuuden sairaalaa – tästä on hyvä jatkaa yhdessä!

Leila Lindell
hallituksen puheenjohtaja

Uuden sairaalan, Keski-Suomen Sairaala Novan peruskiven muuraustilaisuus 1.2.2017. (Facebook-video)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *