Senioriasumisen faktapohjainen historia

Äänekosken Sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö otti kantaa ”Senioriasumisen lyhyt historia Äänekoskella” kirjoituksessaan 1.11.2016 Sisä-Suomen Lehdessä hyvinkin tarkoituksenhakuisesti tosiasioita spekuloiden.

Tästä syystä johtuen katsomme, että kaikki lukioiden on hyvä tietää historiasta myös kaikki tarkat faktat. Olemme molemmat olleet alusta alkaen sitä mieltä että Senioriasuntoja tarvitaan Äänekoskella, siksi ihmettelemme meitä kohtaan syntynyttä ryöpytystä. Olemme olleet aktiivisesti viemässä kaavaa eteenpäin ja myös päättämässä siitä sellaisessa muodossa että se on juridisesti kestävällä pohjalla.

19.1.2015 kaupunginhallitus käsitteli Länsiportin alueen kerrostalotonttien luovutusta. Tuolloin kaava oli palautettu hallitukselle uudelleen valmisteluun 15.9 2014 valtuuston kokouksessa yksimielisesti ja demarien Rolf Nyholmin kannattamana. Perusteena oli tosiasiat että Yritysvaikutusten arviointia ei oltu tehty ja haluttiin että rakentamiskustannukset saataisiin kohtuulliseksi sen avulla että rakennukset tulisivat 5-6 kerroksiksi pohjaesityksestä poiketen, joka oli 4 kerroksinen.

19. 1. hallituksessa esitimme, että ”Ei voida tehdä päätöstä asiasta tässä vaiheessa, koska ei ole olemassa olevaa kaavaa. Kaupunginhallitus suhtautuu myönteisesti ennakkovaraukseen, mutta on tärkeää mennä varmimman kautta.” Länsiportin kaava ei ollut tuolloin lainvoimainen eikä tonteille ollut määritelty hintaa eikä niitä ollut tarjottu myyntiin. Jos yhdelle taholle olisi annettu ”ohi pakan” ei olisi noudatettu yhdenvertaisuusperiaatetta kuntalaisia ja yrityksiä kohtaan. Toimintatapa olisi tällöin ollut sellainen että se olisi ollut oiva valitusprosessin peruste.

Tämän jälkeen kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan 26.1.2015. Asia on jäänyt tämän jälkeen vaiheeseen johtuen  30.3.2015 asiaan tehdystä valituksesta. Tällöin JASO vetäytyi hankkeesta pois, koska kaupunki ei enää uudesta Kuntalaista johtuen voinut enää taata hanketta.

ARA:n kanta on harmittavasti sellainen, että ainoastaan isoihin maakuntakeskuksiin saadaan ARA:n rahoitusta. Kanta on maakuntakeskusten ulkopuolisten kuntien osalta kestämätön, koska niilläkin alueilla tarvitaan Senioriasuntoja, joita haluaisimme päättäjinä myös Äänekoskelle rakennettavan.

 

Leila Lindell
hallituksen ja kaupunginvaltuuston jäsen (kesk.)

Marke Tuominen
hallituksen ja kaupunginvaltuuston jäsen (PS)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *